Home > Informatie > Biografie

Cathy Berberian werd geboren in Attleboro, MA, op 4 juli 1925. Al op jonge leeftijd raakte zij verslingerd aan zingen - in eerste instantie meezingend met elpees. In haar studietijd bleek al goed hoe breed haar interesses waren: zij volgde, naast zanglessen in Milaan, cursussen mime, schrijven en Hindoestaanse en Spaanse dans. Zij deed onder meer ervaring op als artiest bij een Armeense dansgroep.

Berberian met dochter; foto met toestemming van Cristina BerioHaar debuut maakte zij in 1957, in Napels, tijdens een concert van de Incontri Musicali. Het jaar erop gaf zij een uitvoering van John Cage’s Aria with Fontana Mix. Maar haar kennis van nieuwe muziek had zijn wortels liggen in haar huwelijk met Luciano Berio, in 1950 - een huwelijk dat tot 1966 zou duren. Samen brachten zij enkele legendarische werken tot stand, zoals Circles, Sequenza III, Visage.

Haar vocale virtuositeit en haar charismatische uitstraling op het podium zorgde ervoor dat vele componisten geinspireerd werden tot het componeren van werken speciaal voor Berberian. Voorbeelden zijn Stravinsky met zijn Elegy for JFK, Hans-Werner Henze en Sylvano Bussotti.

Berberian zong echter ook oudere muziek, met een voorliefde voor 17e-eeuwse opera, volksmuziek uit diverse landen en salonmuziek. Ook was Berberian als componist actief, met werken als Stripsody (voor vocaal solist, 1966) en Morsicat(h)y (voor piano, 1971).

Berio, Berberian, Stockhausen, Luigi Rognoni; foto met toestemming van Cristina BerioBerberian overleed in Rome, op 6 maart 1983. Haar invloed op de vocale muziek in de twintigste eeuw is enorm gebleken, zoals in het congres duidelijk zal worden. En de invloed van de muziek op haar leven was niet minder groot, zoals zij aangaf in haar levensmotto, met de ontroerende slotzin

“Music is the air I breathe and the planet I inhabit. The only way I can pay my debt to music is by bringing it to others, with all my love.”

Gebaseerd op Andrew Porter: 'Berberian, Cathy', Grove Music Online ed. L. Macy (Geraadpleegd op 1 december 2005), Grove Music.