Home > Literatuur over Berberian

Pas verschenen: Cathy Berberian and Music’s Muses

Onlangs is opnieuw een boek verschenen over de onvergetelijke en veelzijdige zangeres/ actrice Cathy Berberian, getiteld Cathy Berberian and Music’s Muses. De auteur, Jennifer Paull, is een goede vriendin van de kunstenares en omschrijft haar boek als een “dagboek van persoonlijke herinneringen”.

Beknopte beschrijving

De prachtig geïllustreerde anthologie memoreert de 25ste verjaardag van Berberians vroege dood. De beroemde mezzosopraan, componist, non-conformist met veelzijdige interesse en kennis stierf op 6 maart 1983, 57 jaar oud. Jennifer Paull schetst een portret van de kunstenares en geeft met gevoel voor detail en persoonlijke herinneringen een analyse van Berberians unieke standpunt. Paull maakt gebruik van Berberians vergelijkend perspectief, waarin een mengeling van fascinerende muzikale feiten en stimulerende verrassingen worden onderzocht.

De rol van de vrouw in de muziek, het ontbreken van een scheiding tussen de kunsten: dans, vormgeving, mode, fantasie, humor, talen, theater en gevatheid: deze, haar eclectische componenten, vormden Cathy Berberians grenzeloze artistieke landschap tot een vernuftige filosofie, waarin ze worden verduidelijkt, toegelicht en toegepast. Cathy Berberians terechte status in de westerse muziekgeschiedenis moet nog ten volle worden erkend en voldoende naar waarde geschat.

Sleutelwoorden

Armeense diaspora, Armeense kunstenaars, Cathy Berberian, Luciano Berio, vergelijkende kunst/cultuur, vergelijkende literatuur, Hednedaagse muziek, gender studies, grote zangers., muziekgeschiedenis, muziek, nieuwe vocaliteit, hobo d’amore, synaesthesie

Jennifer Paull, Cathy Berberian and Music’s Muses. Amoris Imprint 2007.
Te bestellen via deze website.

De auteur verwijst regelmatig naar een in 2003 bij Fayard verschenen Franse biografie Cathy Berberian, Cant’actrice van Marie Christine Vila. Voor Nederlandse fans van Berberian die geen Frans lezen, is dit aangekondigde boek een goeie start om over haar persoonlijk leven en muzikale carrière geïnformeerd te worden.

Marie Christine Vila: Cathy Berberian

Een recent verschenen boek dat veel lof heeft ontvangen is van Marie Christine Vila, Cathy Berberian, Cant’actrice, verschenen bij Editions Fayard in 2003. Dit boek is het eenvoudigst te bestellen via Amazon.